Remedii naturale

Remedii naturale

2_16Odata cu sosirea anotimpului rece, organismul trebuie sa poata fec fata agresiunilor naturii, ale varatiilor de temperatura si microbilor care determina infectii la nivelul aparatului respirator. Infectiile aparatului respirator pot avea diverse forme, de la cele mai nesemnificative la rinita sau rinofaringita pana la boli grave ca gripa, pneumonie, laringita, traheobronsita.

Persoanele cele mai predispuse sunt copiii (în special cei mici, care frecventează colectivități - grădinițe, școli), persoanele în vârstă (de cele mai multe ori acestea prezintă și afecțiuni cronice, care scad și mai mult imunitatea organismului), persoanele cu boli cronice, degenerative, cele cu imunitatea scăzută, cele care urmează tratamente pe termen lung cu diverse medicamente (antibiotice, chimioterapice etc). Daca doriti sa preveniti o raceala puteti cumpara oricand medicamente pentru ca acum exista si farmacii non-stop deschise.

În mod normal, organismul dispune de propriile mijloace de apărare care intră în acțiune în cazul unei infecții. Din păcate, în condițiile vieții urbane de azi (poluare, stres, alimentație deficitară în vitamine, minerale, antioxidanți, mișcare insuficiență), capacitățile nespecifice de apărare ale organismului nostru sunt depășite și scade capacitatea acestuia de luptă.

Depinde doar de noi să ne păstrăm sănătatea fizică și psihică și să facem față cu succes tuturor provocărilor la care ne supune anotimpul rece. 

Un rol deosebit de important îl are stilul de viață. Alimentația este primordială. Toamna ne pune la dispoziție o mare varietate de legume și fructe proaspete, autohtone, un adevărat izvor de vitamine, minerale, fibre, enzime, antioxidanți, care ne ajută să ne păstrăm o bună imunitate a organismului și care în acelati timp ne conferă vitalitate și energie. Așadar consumați din belșug struguri (albi și în special cei negrii), care conțin o cantitate mare de antioxidanți ce ne cresc imunitatea; mustul reprezintă deopotrivă un adevărat izvor de sănătate. Fructele de pădure (mure, afine, cătină) sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, care ne păstrează o bună imunitate a organismului, ne apără de bolile degenerative și canceroase. Prunele, perele și merele au efecte detoxifiantdepurative, reglează digestia, cresc imunitatea, sunt tonice ale sistemului nervos. Dintre legume, trebuie să consumăm dovlecel, sfeclă, conopidă, broccoli, varză albă și roșie, fasole verde, roșii.

Să nu uităm de producția de toamnă de ceapă verde, ridichi, salată și spanac. Usturoiul, ceapa, prazul, cat și condimentele (mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, cimbru, mentă, ghimbir, șofran) au acțiune antimicrobiană și antivirală și ajută la menținerea sănătății organismului. De asemenea daca doriti sa preveniti imbolnavirea puteti face oricand o cura  cu aceste produse pentru ca exista magazine non-stop deschise.

Uleiul de pește (ce conține vitaminele A și D, cât și acizi grași omega 3) ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Bacteriile probiotice din iaurt, lapte bătut, kefir și sana ajută la menținerea echilibrului  florei intestinale ceea ce conferă un efect de protecție împotriva bolilor infecțioase. 
Consumați vitamina C în asociere cu bioflavonoide din surse naturale, ceea ce este de un ajutor real în lupta cu infecțiile respiratorii: fructe de pădure (cătină, măceșe, afine, coacăze), citrice, mere, ca atare sau sub formă de siropuri presate la rece.

În cazul unor  infecții respiratorii ușoare, se poate încerca un tratament la domiciliu, ce constă în medicamente antitermice și antiinflamatorii în asociație cu plante ce ne cresc imunitatea, au și ele efecte antiseptice, antiinflamatorii, expectorante. În cazul în care infecția respiratorie nu răspunde prompt la tratament, ca și în cazul copiilor mici, persoanelor în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice, nu încercați automedicația, mergeți la un consult la medic. Nu uitați că plantele sunt adevărate medicamente naturale, cu efecte terapeutice dar și cu reacții adverse, în cazul administrării neadecvate; deci consultați medicul apifitoterapeut pentru întocmirea unei scheme de tratament corespunzătoare stării de sănătate și vârstei. 

Echinaceea este una dintre cele mai eficiente plante studiate științific cu proprietăți imunostimulatoare marcante. Este recomandată în infecții acute și cronice ale căilor respiratorii superioare (angine, faringite, laringite, bronșite) și profilactic în perioadele cu risc crescut de infecții cu virusuri gripale. Se poate administra sub formă de:  tinctură, ceai, capsule, în cure periodice, administrate la recomandarea medicului apifitoterapeut. Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente la produsele pe bază de echinaceea, deoarece planta poate declanșa crize alergice la nivel respirator. 

Propolisul este un produs din stup si este considerat unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, cel mai rapid si cel mai eficient, si stimuleaza puternic sistemul imun. Propolisul are efecte antifungice, antivirale, antiseptice si antibiotice. Se administreaza sub forma de tinctura de propolis o picatura pe kg de 1-2 ori pe zi sau amestecat cu diferite tincturi, siropuri sau baton de propolis.