Regiuni culinare in Spania

Regiuni culinare in Spania

3_02Modul de a servi masa si fusul orar nu sunt diferite pe teritoriul Spaniei, dar obiceiurile culinare si limba difera de la o regiune la alta.

Zona de Nord, sau Galia a mostenit obiceiurile celtilor, oamenii de aici consumand placinta cu carne si peste. De-a lungul coastei, catre este, se bazeaza pe mancare de fasole boabe, cidru tare si branza albastra. In Tara Bascilor, felul principal este pestele.

Catalonia este considerata a fii cea mai distinctiva si mai interesanta regiune culinara a Spaniei. In aceasta zona a Spaniei creativitatea in domeniul culinar nu cunoaste limite. Pestele si fructele de mare sunt combinate intr-o infinitate de variante cu fructe si diferite arome extraordinare.

Valencia este o alta regiune celebra a Spaniei in care orezul se prepara in sute de feluri. Aici se prepara si faimoasa mancare paella.

Iar in Spania, ca si la noi, daca doriti sa va bucurati de viata nocturna din marile orase si in acelasi timp sa aveti si un adevarat festin culinar puteti apela oricand la restaurantele non-stop deschise sau la cafenelele deschise non-stop.

Andaluzia este o zona arida in care primeaza culturile de arbori de masline si podgoriile.

Bucatariile regionale spaniole, desi difera mult intre ele, au totusi caracteristici comune cum ar fi:

Folosirea uleiului de masline la gatit;

Folosirea sofrito (sos de rosii cu usturoi, ceapa si ulei de masline) ca baza pentru multe feluri de mancare;

Usturoiul si ceapa sunt condimentele cele mai importante;

Obiceiul de a bea vin in timpul mesei;

Painea acompaniaza cea mai mare majoritate a meselor;

Consumul de salate, in special vara;

Consumul de fructe sau produse lactate drept desert.

Alimentele specifice precum tortilla, omleta cu cartofi sau jamon serrano se pot cumpara de la tarabele de pe strada care, mai ales in sezonul turistic sunt non-stop deschise.

Printre multele retete care compun bucataria variata a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe intreg teritoriul:

  • tortilla de patata, omleta de cartofi;
  • gazpacho, supa rece de rosii;
  • paella, orez cu sofran;
  • stufatul si tocana, fabada asturiana, adica tocana de fasole;
  • migas, paine veche de o zi cu usturoi si pimenton, adica paprika afumata si ulei de masline;
  • carnati, cum ar fi embutidos adica carnat de porc, chorizo, adica carnat de porc cu paprika, and morcilla, adica carnat de sange;
  • mariscos (fructe de mare)
  • lechazo asado (miel de lapte prajit)
  • jamon serrano (sunca sarata uscata)
  • si branzeturi.

Se mananca si multe feluri de mancare bazate pe legume boabe (linte, boabe verzi, naut), supe si paine, cu numeroase varietati regionale.

Daca sunteti in Spania si doriti sa va preparati aceste preparate culinare puteti cumpara ingredientele indiferent daca va vine inspiratia noaptea tarziu sau dimineata devreme pentru ca gasiti peste tot magazine non-stop deschise.

Deserturile din Spania difera de la regiune la regiune. Se prefera laptele, tartele. Crema din oua, budinca de orez, painea prajita frantuzeasca, un desert cu migdale si miere si churros.