Medicul veterinar

Medicul veterinar

Medicul veterinar este persoana care practica medicina veterinara cu scopul de a trata afectiunile si bolile de care sufera animalele. In unele state, activitatea pe care o poate face un veterinar, de exemplu tratarea animalelor si chirurgia au restrictii, putand fi practicate doar de veterinari inregistrati si cu studii de specialitate, fiind ilegal pentru persoanele necalificate sa isi ia titulatura de veterinar si sa initieze tratamente.

Majoritatea veterinarilor lucreaza in clinici si cabinete si trateaza animalele direct. Acesti veterinari pot fi implicati intr-o practica generala, tratand animalele de toate felurile, pot fi specializati intr-ungrup specific de animale ca animale de companie, animale de la zoo sau alte discipline medicale cum ar fi medicina interna, chirurgie si medicina interna.

Veterinarii trebuie sa ia decizii etice in legatura cu pacientii lor. Dezbaterile curente includ etica procedurilor cosmetice pe animale cum ar fi indepartarea parului de pe pisici, taierea cozilor si urechilor etc. Majoritatea veterinarilor se angajaza in clinici si cabinete private. Veterinarii debutanti lucreaza in spitale si clinici. Veterinarii consacrati petrec mult timp calatorind pentru a isi vedea pacientii la domiciliu. Alte locuri in care poate practica un veterinar sunt sociatiile caritabile pentru animale, colegiile de medicina veterinara, labratoarele de cercetare, companiile de hran petru animale si cmpaniile farmaceutice. In multe tari, guvernul angajaza veterinari pntru departamentul de agricultura, serviciul veterinar de stat etc.

Medicul veterinarVeterinarii se pot secializa in anumite domenii din medicina. Astfel, veterinarii se clasifica in:

Veterinarul pentru animale exotice. La aceasta categorie intra reptilele, pasarile exotice cum ar fi papagalii, si rozatoarele mici ca Chinchilla, iepurii si veveritele.

Medicina de conservare. Se ocupa cu studiul relatiilor dintre animale si conditiile de mediu.

Medicina de laborator. Unii veterinari lucreaza in universitati sau laboratoare industriale si sunt responsabili de ingrijirea si tratamentul animalelor de laborator si altor specii. Responsabilitatea lor este doar sanatatea animalelor.

Practica veterinara larga. Se refera in mod normal la veterinarii care lucreaza cu animale variate.

Medicina veterinara cabalina. Caii sunt diferiti ca si anatomie, fiziologie, patologie si farmacologi de alte animale. Specializarea in medicina veterinara cabalina se face dupa calificarea ca veterinar.

Alimente.  Veterinarii sunt implicati in industria alimentelor pentru animale si in agentii guvernamentale pentru a supraveghea prepararea si depozitarea alimentelor.

Medicina veterinara care se ocupa cu viata animalelor in mediul lor natural. Este o ramura care s-a dezvoltat tarziu si este orientata spre monitorizarea mediului in care traiesc animalele. In acest caz veterinarul este in echipa cu zoologi si cu practicanti ai medicinei de conservare si uneori sunt chemati sa trateze animale afectate nu doar de actiunile omului ci si de diverse hazarde si accidente.