In anumite situatii sau imprejurari se intampla sa avem nevoie urgenta sau nu, de o farmacie cat mai aproape de noi. Pentru asta, marile lanturi de farmacii din tara au ajuns la ideeea de o realiza farmacii care sunt deschise non stop, in fiecare oras din Romania.
Peste 1.000 de farmacii sunt numai in Bucuresti. Restul de 7.000 sunt rapandite prin toata tara, in special in orase, acolo unde si clientii sunt mai multi. Dar cele mai multe farmacii sunt inchise noaptea, iar cele care raman deschise pot fi numarate pe degete. Pentru ca o farmacie sa aiba program non-stop are nevoie de mai multi angajati.
„Exista reglementari in ceea ce priveste asigurarea serviciului de garda, pe de-o parte. asta inseamna ca farmacia trebuie sa aiba cel putin patru farmacisti care sa asigure si turele de zi si turele de noapte pentru ca o garda nu poate sa functioneze numai cu asistent de farmacie, trebuie obligatoriu sa existe si farmacist”, declara prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.
De aici si problemele. Farmaciile independente nu isi permit sa angajeze mai multi farmacisti, iar cele care fac parte din lanturi importante se concentreaza pe marile orase. Casa de asigurari, chiar daca plateste medicamentele compensate, nu are un cuvant de spus in aceasta privinta.
„Casele de asigurari de sanatate nu impun programul de lucru al farmciilor cu care se afla in contract”, declara Mihaela Tanase, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de asigurari de sanatate. Colegiul Farmacistilor este singura institutie care poate hotari un sistem astfel incat o zona sa nu ramana fara farmacii deschise nonstop.
„Permanenta prin rotatie inseamna ca iti vine randul la un anumit numar de saptamani sau de luni sa asiguri serviciu in zilele de repaos, sambata, duminica, sarbatori legale si pentru unele situatii, pentru orasele mari si pe timp de noapte”, sustine prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.
In zonele unde nici acest lucru nu este posibil, din cauza numarului mic de specialisti, farmacistii trebuie sa lase pe usa farmaciei un numar de telefon la care sa poata fi apelati in cazul in care o persoana are nevoie urgenta de medicamente.