Farmacie non-stop

Farmacie non-stop

Farmacie non-stopFIP a adoptat pentru prima data liniile directoare privind buna practica farmaceutica in 1993. Aceste linii directoare au fost dezvoltate ca referinta pentru a fi utilizate de organizatiile farmaceutice nationale, guverne si organizatiile farmaceutice internationale pentru a stabili standardele acceptate la nivel national de buna practica in farmacie. Pentru cazuri de urgenta exista si farmacie non-stop.

Avantaje farmacie non-stop

O versiune revizuita a acestui document a fost aprobata de OMS in 1997 si ulterior aprobata de Consiliul FIP in 1997.

In 2011, FIP si OMS au adoptat o versiune actualizata a bunei practici in domeniul farmaciei, intitulata "Linii directoare FIP / OMS comune privind practica bunelor farmacii: standarde pentru calitatea serviciilor farmaceutice".

Referinta completa: Instructiuni comune FIP / OMS privind practica bunelor farmacii: standarde pentru calitatea serviciilor farmaceutice. Raportul Tehnic al OMS, nr. 961, 2011. Geneva: Organizatia Mondiala a Sanatatii, 2011.

In acest document, obiectivul scopului practicii farmaciei este definit ca "sa contribuie la imbunatatirea sanatatii si sa ajute pacientii cu probleme de sanatate sa faca cea mai buna utilizare a medicamentelor lor".

GPP este definita ca fiind "practica farmaciei care raspunde nevoilor persoanelor care utilizeaza serviciile farmacistului pentru a oferi asistenta optima bazata pe dovezi. Pentru a sustine aceasta practica este esential sa existe un cadru national stabilit de standarde de calitate si instructiuni."

Documentul privind APE din 2011 subliniaza cerintele bunei practici in domeniul farmaciei si modul de stabilire a standardelor necesare pentru APE (care implica, de asemenea, un cadru de management al calitatii si un plan strategic pentru dezvoltarea serviciilor).

GPP sunt organizate in jurul a 4 roluri majore pentru farmacisti

Rol 1: Pregatiti, obtineti, depozitati, securizati, distribuiti, administrati, aruncati si eliminati produsele medicale

Rolul 2: Oferiti o gestionare eficienta a terapiei cu medicamente

Rolul 3: Mentinerea si imbunatatirea performantelor profesionale

Rolul 4: Contribuiti la imbunatatirea eficientei sistemului de sanatate si a sanatatii publice

Fiecare functie este structurata in mai multe roluri, iar pentru fiecare rol este stabilita o lista de standarde nationale minime care urmeaza a fi respectate.

OUG / FIP ar trebui sa serveasca drept document de orientare pentru elaborarea standardelor specifice privind GPP la nivel national de catre asociatiile de farmacisti nationali si de alte parti interesate asociate.

Atunci cand se stabilesc standarde minime privind APE, este important sa se defineasca rolurile jucate de farmacisti, asa cum era de asteptat de catre pacienti si societate. In al doilea rand, functiile relevante pentru care farmacistul are responsabilitate directa si raspundere trebuie sa fie determinate in cadrul fiecarui rol. In al treilea rand, ar trebui stabilite standarde nationale minime, bazate pe necesitatea de a demonstra competenta intr-un set de activitati care sa sustina fiecare functie si rol.

In plus fata de implicarea FIP in buna practica in domeniul farmaciei prin intermediul acestor orientari, FIP, impreuna cu OMS, au publicat un manual comun intitulat "Dezvoltarea practicii farmaciei - Un accent pe ingrijirea pacientului".

Acest manual stabileste o noua paradigma pentru practica farmaciei. Scopul sau este de a ghida educatorii de farmacie in practica farmaciei, de a educa studentii farmaciei si de a orienta farmacistul in practica pentru a-si actualiza abilitatile.