Fie ca va duceti la supermarket pentru a cumpara mancare, fie ca privesti eticheta unor produse cosmetice, in cazul in care te-ai hotarat sa incerci produse mai sanatoase, cautarea termenilor ca ecologic, bio, organic, biodinamic si natural ar putea sa se transforme in cosmar. Multi oameni ajung sa renunte sa incerce sa aiba un stil de viata sanatos neintelegand termenii de pe etichete sau de pe ambalajul produselor.
Pentru a fi cat mai atent la etichete s ambalaje va recomandam sa mergeti la cumparaturi cand sunteti cel mai relxat sau cand nu sunteti presat e timp, mai ales ca puteti merge la magazin oricand, existand magazine non-stop deschise.
Natural. Un produs natural contine ingrediente provenite doar din natura, din culturi naturale. Termenul este controversat si provoaca multe confuzii deoarece, mai ales in Romania, unde multe produse care contin numai un ingredient natural sau si un ingredient natural se auto-intituleaza ca fiind “produse naturale”.
Organic si biologic (bio). Ambele cuvinte au aceeasi semnificatie si se refera la faptul ca ingredientele produselor respective provin in mare proportie din culturi/ferme biologice. Atat plantele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare.
Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasminte sau pesticide chimice, iar in procesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma sau alte astfel de ingrediente.
Ecologic. Un produs biologic este si ecologic; cu toate acestea, reciproca nu este neaparat valabila. Ecologic inseamna ca produsul respecta reglementarile de mediu, ca nu polueaza solul si ca nu a fost testat pe animale.
Inscriptionarea produselor cu termenul “ecologic” poate induce in eroare consumatorii, pentru ca se poate referi atat la ingrediente, la productie, la ambalaje s.a, motiv pentru care este important ca eticheta produsului sa fie citita cu mare atentie.
Biodinamic. Produsele au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din culturi agricole biodinamice.Termenul se refera la agricultura biodinamica, dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice.
Daca doriti medicamente eco puteti apela la serviciile unei farmacii non-stop deschise oricand c alte cuvinte, cumparaturile indiferent de care ar fi nu mai sunt constranse de programul magazinelor, existand magazinele non-stop deschise.
Agricultura biodinamica este mai mult decat agricultura bilogica, fiind un tip de agricultura ecologica ce implica si cresterea animalelor si plantelor in armone cu natura. Daca se intervine asuora culturilor totul se face natural pentru a se obtine o calitate mai buna a lor.