Bucataria spaniola se numara printre cele mai diversificate din Europa, si imbina perfect cultura cu gusturile. Avand o istorie bogata si influente culturale Spania a dat nastere unei bucatari unice cu foarte multe retete si arome. Originile sale sunt mediteraneene, bazate pe peste si fructe de mare.
Bucataria spaniola este alcatuita dintr-o mare varietate de feluri de mancare, varietate datorata diferentelor de geografie, cultura si clima dintre regiunile acestei tari.
Gustul ei de neuitat provine de la popoarele care au locuit in trecut pe teritoriul Peninsulei Iberice. Nemaipomenita ei "oferta" gastronomica a fost influentata de fenicieni, greci, romani, cartaginezi si arabi.
Va puteti bucura oricand, in Spania sau in tarile in care se consuma mancare cu specific spaniol, indiferent de ora, multumita restaurantelor non-stop deschise.
Primele influente culinare au fost date de bucataria romana, compozit de feluri de mancare aduse din toate colturile imperiului. Exista documente care mentioneaza aducerea a mii de amfore cu ulei din Spania la Roma. Se cultivau legume care constituiau baza pentru hrana soldatilor, de genul linte, fasole fava, varza, ciupercile.
In Spania Romana, sunca din Pomeipolis (Pamplona) avea un prestigiu deosebit. Pe langa grau, exportul de produse de porc a pus bazele unei economii locale puternice.
Spaniolii stapaneau arta altoirii pomilor fructiferi, iar grecii au fost cei ce au raspandit viticultura in regiunea mediteraneana, vinurile iberice erau cele mai populare din imperiu.
O parte semnificativa a bucatariei spaniole deriva din cea evreiasca si cea maura. Maurii au fost o influenta puternica in Spania pentru multe secole si multe din mancarurile lor se consuma inca.
Carnea de porc este foarte populara si pentru multe sute de ani, a manca carne de porc echivala cu o declaratie de nationalitate despre puritatea sangelui, acest aliment nefiind consumat de evrei sau musulmani.
Bucataria spaniola foloseste de asemenea ingrediente aduse din America, cum ar fi cartofii, rosiile, piperul sau fasolea. Din Spania, aceste alimente au fost mai apoi raspandite in Europa.
Bucataria spaniola se aseamana cu cea mediteraneana prin folosirea cu preponderenta a legumelor si fructelor, a carnii slabe si a pestelui.
Si in Romania puteti gasi restaurante care vand mancare spaniola, iar multe dintre acestea sunt non-stop deschise sau au un serviciu delivery non-stop deschis.
Mesele zilnice inca se mai prepara traditional din ingrediente proaspete cumparate zilnic din piata locala. Acesta practica este mai comuna in ariile rurale decat in orase, unde supermarketurile au inceput sa inlocuiasca pietele in aer liber.
Gatitul traditional spaniol graviteaza deseori in jurul gratarului in aer liber, intr-un cuptor de caramizi sau lut.
Simplitatea mancarurilor din Spania se datoreaza condimentelor precum ofranul, care ae un gust rafinat. Pentru a condimenta supele si salatele se foloseste ulei de masline care potrivit unor studii reprezinta cea mai sanatoasa grasime alimentara. Cel mai des se gatesd mancaruri din peste, orez, pastai si fructe de mare. Amestecurile sunt completate cu ardei, oua, cartofi, usturoi, vin, migdale.